Koronavírus: a bankszektór Magyarországon és romániában

Az elmúlt hetek európai példái azt mutatják, hogy a teljes európai pénzügyi szféra kiszámíthatóan és folyamatosan szolgálja ki ügyfeleit.

 

A Magyar Bankszövetség hétfőn kiadott – részletekig menő – járványügyi Ajánlását több nemzetközi szervezet alkalmazásra javasolta tagjainak. A magyar bankszektor ennek alapján felkészült a krízishelyzet különböző fokozatainak a kezelésére. A bankok így alakították ki az informatikai rendszereiket, a fióknyitvatartásuk biztosítását, a készpénz ellátást és a digitális csatornák 24 órás elérését is. Krízishelyzetben a Magyar Bankszövetség a banki ügyfelek számára az elektronikus csatornák elsődleges használatát javasolja. Az internet és a mobilbanki szolgáltatások által fizikai kapcsolat nélkül van mód a mindennapi pénzügyek intézésére. A március 2-án bevezetett azonnali fizetés, mely működésében a»„készpénz nélküli készpénz«, hétközben és hétvégén is a nap 24 órájában elérhető.

A romániai kereskedelmi bankok a bankrendszer

szintjén döntöttek arról, hogy egy bizonyos időtartamra elhalasztják az egyes hitelek kamatfizetését - mondta Adrian Vasilescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) tanácsadója a MEDIAFAX számára.

Nem határozta meg, hogy milyen típusú kölcsönök részesülnek e lehetőségből,
ehelyett azt mondják, hogy minden bank saját nevében értesíti ügyfeleit és hitelfelvevőit.

A Banca Transilvania már bejelentette, hogy a türelmi időt a hitelkártyákra is kiterjeszti, míg a CEC Bank várhatóan a hét elején tájékoztatja a magánszemélyek által 30 napos időszakra felvett kölcsönök halasztott részletfizetéséről, a Ziarul Financiar által idézett források szerint.

A halasztott fizetés időtartamát nem lehet tudni

"Jelenleg egyetlen bank sem tudja, és senki sem tudja, hogy mennek az események. Reméljük, hogy a történet egy-két hónap alatt véget ér "- mondta Adrian Vasilescu.

 

Szék-helyek Magyar Bankszövetség és mediafax.ro nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog