Elhagyta a Vatikánt Ferenc pápa, a járvány végéért imádkozott / válaszúton a katolikus egyház

Csütörtökön bezáratta, pénteken kinyittatta a templomokat Róma vikáriusa, Angelo de Donatis bíboros. A dömntésben komoly szerepe lehetett Ferenc pápának, aki a pénteki szentmisén azt mondta: a drasztikus intézkedések nem mindig jók. Ezt sokan de Donatis és más olasz püspökök megintéseként értelmezték.

 

A templomok nyitvatartása körüli zűrzavar az egyház és az állam viszonyát érintő kérdéseket feszeget. Miközben az olasz hatóságok gyakorlatilag minden, nem létfontosságú gyülekezésnek gátat vetnek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, a templomok nyitvatartása az egyház belátására van bízva. Az olasz katolikus egyház számos vezetője azon a véleményen van, hogy nincs más út, mint a templomok bezárása. Az olasz püspökök csütörtökön azt írták, bezárnák a templomokat, de nem az állam parancsára, hanem az emberi közösséghez való tartozás okán. Ugyanakkor a templomok bezárását sokan úgy értelmeznék, hogy rossz precedenst teremt, aláveti az egyházat a világi hatóságoknak.

De Donatisnak a templomok újbóli megnyitását kihirdető levele sokkal hosszabban érvel a bezárás, mint a megnyitás mellett, majd leírja, hogy Ferenc pápával konzultálva azért döntöttek a plébánia- és missziós templomok megnyitása mellett, hogy "templomaink bezárásában más „kicsinyek”, ezúttal másfajta kicsinyek, ne találjanak okot az eltévelyedésre és a zavarodottságra."

A Szentatya gyalog keresett fel két római templomot.


Elhagyta a Vatikánt Ferenc pápa, hogy a koronavírus-járvány végéért imádkozzon – számolt be közleményben Március 15-én, vasárnap este Matteo Bruni, a szentszéki sajtóközpont igazgatója. A Szentatya délután, röviddel 16 óra után hagyta el a Vatikánt, és ellátogatott a Santa Maria Maggiore-bazilikába. Itt Szűz Máriához, a Salus populi Romani-hoz (a római nép menedékéhez) imádkozott, akinek ikonját ott őrzik és tisztelik.

Ezután a pápa a San Marcello al Corso-templomba zarándokolt el, ahol az a csodatevő feszület található, amelyet 1522-ben hordoztak végig a város kerületein, hogy véget érjen a „nagy pestis” Rómában.

Ferenc pápa az Olaszországot és az egész világot sújtó világjárvány végéért imádkozott, a betegek gyógyulásáért könyörgött, megemlékezett a közelmúltban elhunyt nagyszámú áldozatról, családtagjaik és barátaik számára pedig vigasztalásért és megerősítésért esedezett. Imádkozott az egészségügyi dolgozókért, az orvosokért, az ápolókért, és mindazokért, akik ezekben a napokban munkájukkal biztosítják a társadalom működését.

Ezt követően a Szentatya körülbelül 17.30 körül tért vissza a Vatikánba.

 https://hu.euronews.com és Magyar Kurír

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog