Szaporodó sérelmeink

Évről évre vaskosabbá válik a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat romániai magyar jogsérelmeket összesítő jelentése, egyre tudatosabbak vagyunk jogainkat illetően, ám a támadások száma is nő.

 


Minden évben elkészül a romániai magyarság közérzetét elemző jelentés angol nyelven, célja tájékoztatni a nemzetközi közvéleményt a közösséget érintő diszkriminációról – mondta el Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója. Külképviseletekre, nemzetközi szervezetekhez juttatják el a dokumentumot, az országjelentések nyilvánosságra hozatala előttre időzítik megjelenését, és tapasztalatuk szerint többen fel is használják adataikat.

Az elmúlt esztendő termése gazdag és a gondok között sok az ismétlődő – mondta el Benkő Erika. Továbbra sincs előrelépés a kétnyelvű táblák ügyében, leszedik a magyar feliratokat, az állam nem hajlandó magyarul is kommunikálni, tiltják a székely, illetve a város- és megyezászlók használatát, a magyar gyermekek nem kapnak lehetőséget, hogy jól megtanuljanak románul, de akadályokba ütközik a székelység történelmének oktatása is, a magyar oktatási intézmények működtetése (marosvásárhelyi katolikus iskola, MOGYE), továbbra sincsenek magyar feliratok a gyógyszereken, sőt, immár „terroristákat” is gyártottak nekünk és ez a kifejezés nemzetközi fórumokon igen súlyosan hat.

Jelentésükben nagy teret szenteltek a gyűlöletbeszédnek, ez él és virágzik nemcsak a közösségi médiában s a központi román sajtóban, de politikusok sem riadnak vissza a magyarság elleni uszítástól, példaként Mihai Tudosét, illetve Traian Băsescut említette. „Örökzölddé” kezd válni a gyűlöletbeszéd a sportban. Jó hír viszont, hogy feljelentéseik nyomán az Országos Audiovizuális Tanács és a Diszkriminációellenes Tanács számos bírságot rótt ki. Új fejezetként került a dokumentumba az úzvölgyi temetőrombolás, részletesen leírják a történteket és folyamatosan tájékoztatják a nemzetközi közvéleményt a fejleményekről, de benne van az is, hogy a kommunista rendszer által egykor államosított ingatlanok, területek visszaszolgáltatása szintén etnikai szempontok miatt nem teljesedhet ki.

Benkő Erika elmondta, nem csak a jogsérelmeket jelzik, hanem javaslatokat is megfogalmaznak a magyarokkal szembeni romániai diszkrimináció visszaszorítása érdekében.

Farkas Réka

 

haromstszék.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog