Erdély: a magyar pártok térvesztése

Sajnos ahogy alakulnak napjaink, így választások előtt az erdélyi magyarok helyzete nem „rózsás”. Egy fura állapot kezd kialakulni tagok nélküli pártok fognak könyörögni a polgárok szavazataiért.

 

Ha most lennének a választások a parlamentbe egyetlen politikai alakulatunk amelyik tömegbázissal rendelkezik sem jutna be a parlamentbe az IMAS közvéleménykutató-intézet adatai szerint. Igaz, hogy a támogatók más pártoktól is megcsömörlöttek. A jelenlegi felállás szerint nem érné el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5% küszöböt a Pro Románia (4,6%), az RMDSZ (4,4%), az ALDE (4,3 %), a PMP (3,6 %), és a PLUS (3,5%) sem. Igaz, hogy az RMDSZ törvényesen nem nevezi magát pártnak, de facto mégis az, legalábbis a viselkedése erre utal. Párt katonákat nevelnek és megkövetelik tőlük azt a fegyelmet ami egy ilyen alakulat elvár a tagjaitól, legalábbis az elittől.

Azt azért ne búsulja senki, hogy a párt elöljárói nem betonozták be magukat a parlamentbe. Ha mégse érné el az RMDSZ az 5%-ot ott van az alternatív választási küszöb, ha legalább négy megyében k a szavazatok 20%-át akkor egy része a vezetésnek marad a parlamentben. 2015-ben megegyeztek a pártok vezetői az új parlamenti választási törvény alapelveiről, egyebek mellett arról, hogy a legkisebb megyének is két szenátora és négy képviselője lesz. Az egyeztetésen részt vett akkor: Kelemen Hunor az RMDSZ képviseletében, Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, az ellenzék részéről pedig Alina Gorghiu, és Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két társelnöke.

A sok torzsalkodás, a politikai bénázások oda vezettek, hogy erdélyi magyar politikai elit tömeg bázisa egyre karcsúbb

A tagság nélküli politizálás ha kialakul nagyon sok veszélyt rejt magában. Úgy a demokrácia mint a választási szabadság megszűnik a párton belül. Ha egyre kevésbé kötődnek a tömegekhez és mégis ideig-óráig fennmaradnak a hatalmuk kevésbé lesz korlátok közé szorítva, határt csak az országon belüli nagyobb hatalom szab.

A kisebb pártok egymást eszik meg a lemorzsolódott politikusaikat az RMDSZ bekebelezi. Nem rég közölte egy közösségi portálon Székelyudvarhely polgármestere: A Magyar Polgári Párt egyik politikusa szeparatizmussal és autonómiapártisággal vádolta meg az alakuló Székelyudvarhelyért Pártot, (hoppá egy negyedik párt van kilátásban) hogy így akadályozza meg annak bejegyzését Bukarestben. Az ember lélegzete eláll. Mire nem képesek a konc feletti harcban!

Magyar magyart támad azzal, hogy autonómia párti (nem rossz a románoknak, lovat ad alájuk)

Gálfi Árpádot tavaly kizárták a Magyar Polgári Pártból, ezután határozta el, hogy függetlenként pályázik a következő önkormányzati választáson a polgármesteri posztra. Az új párt bejegyzését azért kezdeményezte, hogy támogatói bekerülhessenek a helyi tanácsba. A pártalapítási folyamatot az MPP egyik helyi politikusa, megtámadta a törvényszéken. Arra hivatkozott, hogy a leendő párt politikai irányvonala szeparatista és autonómiapárti, - írja a Maszol. Gálfi szerint lejáratás indult ellene, amely mögött Szász Jenő egykori polgármester áll, „az ő háttérben szervezett manővereiről, kulisszák mögötti egyezkedéseiről, az általa magyar közpénzen fenntartott munkatársainak alattomos cselszövéseiről, az általuk szervezett lejáratásomról van szó”.

Szétesik a magyar politikai élet, az erdélyi magyar kis pártok bedarálásával megszűnik az RMDSZ ellenzéke és oda jutunk, hogy reális politizálás és annak elemzése helyett, a román politikai elképzeléssekkel közösen kialakított helyzetekre magyarázatokkal, történetekkel szolgálnak. Ezzel csak a létterünket szűkítik, de a saját politikai helyzetüket erősítik a román elit között.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog