A haza megmentője

Száz esztendeje, 1920. március 1-én választotta meg a magyar nemzetgyűlés elsöprő többsége vitéz nagybányai Horthy Miklóst (1868–1957), a székely eredetű nemesi családból származó altengernagyot Magyarország kormányzójává. A lehetséges 141 szavazatból 131-et kapott, nyilván nem véletlenül. Ő volt az ugyanis, aki az 1918. október 31-én végrehajtott puccsal hatalomra került Károlyi-kormány által leszerelt magyar haderő szétzüllesztett alakulataiból megszervezte a nemzeti hadsereget. A maradék országrészben pedig szintén ő vetett véget a haza- és nemzetveszejtő Károlyi Mihály gróf tevékenysége, majd a 133 napig tomboló kommunista rémuralom nyomán kialakult áldatlan állapotoknak.

 

Horthy Miklós kormányzónak elévülhetetlen érdemei vannak az I. világháborút lezáró fegyverszünet után megcsonkított, romokban heverő, kifosztott, erkölcsileg lezüllesztett Magyarország talpra állításában és Európa középmezőnyébe való felzárkóztatásában. Ugyanakkor a trianoni békediktátum részleges revíziójának a megvalósításában is, amelynek köszönhetően 1938-ban Csehszlovákiától 12.012 km², 1940-ben Romániától 43.104 km² terület tért vissza jószerint puskalövés nélkül magyar fennhatóság alá.

Nem véletlen tehát, hogy a mindenkori szlovák és román hatalom rágalmak és alaptalan vádak terjesztésével Horthy emlékének a befeketítésén munkálkodik azóta is. Szomorú viszont, hogy a magyar anyanyelvű és állampolgárságú balliberálisok is csatlakoztak hozzájuk, és velük együtt szajkózzák, hogy felelős lenne 437 ezer zsidó deportálásáért. Holott erre Magyarország 1944. március 19-én bekövetkezett német megszállása után került sor, Hitler parancsára. És a szabadságában, valamint hatalomgyakorlásban egyaránt korlátozott Horthy igyekezett megmenteni őket, ami több tízezer személy esetében sikerült is.

De azt se felejtsük el, hogy a háborúba is a történelem szorításában lépett be a németek oldalán, hiszen a Magyarországra kényszerített trianoni békediktátum meghatározta és korlátok közé szorította a külpolitikát. A magyar hazát szétverő és szétverető vörös gróf és a véres kezű kommunisták utódjai azonban nem tudják neki megbocsátani, hogy rendet teremtett a halálra ítélt országban, talpra állította a megroggyant lábú nemzetet, és visszaadta az önbecsülését. Személyében a haza megmentőjét tisztelhetjük.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog