Március 14-én megint provokálnak a románok

A bukaresti tüntetés (illusztració, Fotó: facebook / Mihai Tirnoveanu)

A bukaresti magyar nyelv használata elleni tüntetés (Itt) után most, március 14-én megint féltik a székelyföldi románok az identitásukat. Az időzítés is beszédes: március 14 közölte hétfőn az Agerpres a szervező civil szervezetek közleményére hivatkozva. Egy nappal a nemzeti ünnepünk előtti napra időzítették a világ románsága Kovászna-Hargita-Maros megyei románok iránti szolidaritásának a napját. A helyszín nem is lehetne más mint Sepsiszentgyörgy. A Románok románokért című rendezvénysorozat időzítése és helyszíne is tudatos provokáció, Marosvásárhely után most Sepsiszentgyörgy következik ahonnan ki akarják szorítani a magyarokat. Az időzítés pedig azért március 14-e hisz ekkor díszítik fel a várost a nemzeti ünnepre, hogy mondhassák mennyire szerencsétlenek és elnyomottak, hogy piros fehér zöldbe öltöztetett városban kell kell a rendezvényüket megtartsák, szokás szerint amint a jó nacionalista szokás megköveteli  szét kürtöl a román sajtó.

 

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma által szervezett rendezvénysorozatot a sepsiszentgyörgyi Román Szellemiség Múzeumában tartják. Ezen megvitatják többek között annak a beadványnak a helyzetét, amelyben a székelyföldi románok civil fóruma a bukaresti kormány, parlament és elnöki hivatal segítségét kérte a székelyföldi románok megmaradásához és az etnikumközi viszonyok normalizálásához a térségben.

Ez alkalommal öt olyan román személyiségnek készülnek átadni az Ilie Moldovan ortodox teológiai tanárról elnevezett díjat, akik sokat tettek a székelyföldi románok identitásának megőrzéséért.
A rendezvényen többek között beszédet mond a térség ortodox püspöke, a három megye prefektusa, akik a román kormányt képviselik megyéjükben.
Amint a románok civil fóruma közölte: a rendezvényen egy olyan "Sepsiszentgyörgyi nyilatkozat" elfogadását tervezik, melyben a románok megmaradásának a biztosítására, az etnikumok közötti együttélés normalizálására kérik a kormányt, a parlamentet és az államelnöki hivatalt. A dokumentumban arra is kérik a megszólított intézményeket: akadályozzák meg, hogy "Magyarország társszuverenitást gyakoroljon az úgynevezett Székelyföld fölött". Nagyon piszkálja a csőrüket a nacionalista románoknak, hogy az anyaország a székelyeket segíti, ezzel szembe megy az elvándorlással és az el románosítási elképzeléseikkel.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog