Szarajevó, Doberdó, Trianon (Könyv a Nagy Háborúról és Trianonról)

Novemberben mutatták be a Szarajevó, Doberdó, Trianon című kötetet, Balla Tibor hadtörténész munkáját A Scolar Kiadó gondozásában megjelent kötet a könyvtárak polcára kívánkozik, s történelemtanítási segédanyagként is ajánlható.


Stílusosan, az egykori Ludovikán rendezett könyvbemutató hangulatát Dr. Hermann Róbert professzor bevezetője adta meg, aki a Nagy Háborúról érdekes példákkal szólt. Igen, a két háború között még minden településen állt hősi emlékmű, amiknek egy részét a kommunista időkben lerombolták, imperialista háborúnak titulálva az akkor történteket. Farkas Márton történész még 1989-ben is e szellemben értékelte a világégést. Hermann professzor a híres-hírhedt bonmot is idézte: „Batthyány a semmiből teremtett hadsereget, Károlyi a hadseregből semmit!”
Dr. Balla Tibor alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának professzora jelentős hadtörténészi múlttal fogott tollat, Bécsben is végzett kutatásokat, amiről a könyvbemutatón is beszélgettünk:
„A Hadtörténeti Levéltár Bécsi Kirendeltségét vezethettem 2008-tól 2012-ig. Nagyon jó kollegiális kapcsolatot építettünk ki az osztrák kutatókkal, s e munka is a kinti évek egyik hozadéka. Nekünk, magyar kutatóknak határozott előnyünk, hogy az itthoni, az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági anyagokhoz is hozzájutunk, s a német nyelvet is ismerjük. Alapvető különbségek a háború menetének és következményeinek megítélésében viszont nincsenek.”
A Scolar Kiadó jókor időzítette a könyv megjelenését, amely egyrészt a Nagy Háború, másrészt a békediktátum évfordulójához kötődik. Az utóbbi 2020-ban erősen felborzolhatja a kedélyeket, amit az egyes szomszéd államok provokáló, intoleráns magatartása is fokozhat. A kötet tudományos-ismeretterjesztő mű, a másfélszáz oldal egy ültünkben elolvasható. Annak is ajánlható, aki keveset tud a világégésről, s annak is sok új információval szolgál, aki az évfordulón kíván alaposabb ismereteket szerezni a világháborúról és a hírhedt békediktátumról.
Balla Tibor alapos munkát végzett, sorai közül kiviláglik a pedagógusi véna: gondolatait közérthető stílusban, lebilincselően adta közre. A könyv gazdagon illusztrált, s a térképek is a közérthetőséget szolgálják. Az egykori plakátok – amiket az ötvenes években irredentának tituláltak – az akkori életérzést sugallják.
A könyv hátsó borítójára az egész kötet ars poeticáját is kifejező fényképet tett a szerkesztő: az egykori többemeletes épületekből csak a falak töredéke áll, minden romokban hever. A téglahalmaz melletti gyér füvön birkanyáj legelészik, pásztoruk a törmeléken lépdel. Pusztulás után is megy tovább az élet!

dr. Csermák Zoltán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog