Publicisztika

Kifelé a kultúrharccal az Anyaszentegyházból!

Szerző: Kohán Mátyás

Mandiner

Ahol politikusok és újságírók helyeselnek a hozzájuk simuló egyházra, de a templom meg a szeminárium üres, ott rossz az irány.
 Zsigeri viszolygás fűz a francia nyelvhez, mert franciául mindig csak a rossz híreket írják. Franciául szabadították ránk Trianont, franciául nyekereg a guillotine, franciául íródtak azok a szerződések, amelyekben a szocialista kormányok zseniális üzleti érzékkel kiárusították a Nyugatnak a magyar ivóvizet. Rosszízű, tüskés nyelv nekem a francia.

Kaliforniában szintet lépett az elmebaj

 
APÁTI BENCE
Magyar Nemzet
 
 
 
 Poliámor. A szót jól jegyezze meg mindenki, mert a közeljövőben egyre többet fogunk vele találkozni, de előtte elkalauzoljuk kedves olvasóinkat a közelmúltba. Csak hogy ne felejtsünk. Hajlamosak vagyunk ugyanis az ilyesmire. Az pedig nem jó. Nagyon nem.

Tíz évvel ezelőtt a konzervatív – majdnem jóérzésűt írtam – emberek még őszinte döbbenettel figyelték a Pride-nak nevezett homoszexuális gyűléseken felvonuló, tangában és miniszoknyában táncoló férfiakat, néhányan még olyan ocsmányságokra is képesek voltak, hogy az egymást ölelő, női ruhákban riszáló szakállas urakat látva undorodva elforduljanak, és holmi ­bibliai tanításokra, jóérzésre meg keresztény erkölcsökre, konzervatív értékekre hivatkozzanak. Nos, róluk azóta kiderült, hogy a súlyosan transzfóbok táborát gyarapítják.

A teljes román kémhálózatot ellenőrizheti az RMDSZ

 
Frakcióvezetőit delegálta a román titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely – a rendszerváltás óta most először – nemcsak a belföldi hírszerzést, hanem a kémszolgálatot felügyelő testületben is képviselteti magát.

Bölcsésztudományok a halálspirálban?

Súlyosbodik a humán tudományos képzés válsága, mert egyre kevesebb a jelentkező diák, vagyis egyre csökkennek a humán képzés bevételei. Az amerikai irodalomtudós szerint a bölcsészek és a társadalomtudósok részben maguknak köszönhetik a kialakult helyzetet: a kulturális és a történelmi kánon radikális kritikájával maguk alatt vágják a fát.

Az amerikai eszmék veszélyeztetik Franciaországot

A New York Times-ban nem rég napvilágot látott egy cikk „Széttépik-e az amerikai eszmék Franciaországot? Politikusok és prominens értelmiségiek szerint az Egyesült Államok faji, nemi és poszt-kolonialista társadalmi elméletei fenyegetést jelentenek a francia identitás és a francia köztársaság számára.

Erdélyi Jogélet – lapszámismertető/ a téma: Román - magyar viszony

Különleges lapszámmal jelentkezett a nagy múltra visszatekintő, 2020-ban újraalapított jogi szakmai folyóirat, az Erdélyi Jogélet. A lap ugyanis a román-magyar viszony új alapokra helyezésének jegyében szólaltatta meg szerzői közösségét. Az elmúlt száz esztendő, amely történelmi távlatokat tekintve is jelentős időnek tekinthető, különösen indokolttá tette a megfelelő tanulságok levonását. A szerzők vitaindító jelleggel, bizonyos mértékben provokatív és proaktív attitűddel tettek hitet egy új értelmiségi párbeszéd alapjainak letétele mellett. Az írások a párbeszéd kezdő elemeiként elsősorban az erdélyi magyar közösséget szólítják meg, hogy az erdélyi magyar jövő érdekében a kisebbségi magyarság igényeinek minimum elvárásait kijelölhessék. A vitaindító tanulmányok és az arra remélhetőleg később is megérkező újabb válaszok elvezethetnek egy erdélyi magyar értelmiségi vitához, amely megalapozza a román-magyar párbeszéd kezdetét is.

Samuel P. Huntington / A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása

 

Európa Könyvkiadó, 2019

Francis Fukuyama amerikai–japán politikatudós a nyolcvanas évek végén kifejtette, hogy a nyugati liberális demokrácia egyértelmű diadalt aratott, vele szemben minden életképes alternatíva teljesen kimerült.

A merészen optimista elméletet sokan bírálták, a legtöbben felszínesen (hiszen Fukuyama nem a történések, például háborúk végéről beszélt, hanem az ideológiai fejlődésként felfogott „történelem” végéről), s az így született könyvtárnyi irodalomból hatását és az elemzés mélységét tekintve is kiemelkedik 1996-ban megjelent könyve.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog