Publicisztika

Az uniós bíróság elutasította Románia fellebbezését a Minority SafePack kapcsán

 

Az Európai Unió Bírósága elutasította Romániának a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés részleges nyilvántartásba vételét jóváhagyó európai bizottsági döntés miatt benyújtott fellebbezését – erről az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága tájékoztatott csütörtökön.

Hazaárulók (ukrán tragikomédia)


Volodimir Zelenszkij és Anthony Blinken találkozója Kijevben, 2021. május 6-án
Fotó:EUROPRESS/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Újabb abszurd fejezettel gazdagodott az évek óta íródó ukrán tragikomédia. Mikor állítólag az országot katonai támadás fenyegeti, az elit egymás kinyírásával van elfoglalva. Lehet, hogy ők azért tudják, hogy az egész csak retorika? Az információs háború része? Kamu? Vagy csak ennyire felelőtlenek?

Embertelen jogok

Szerző: Pásztor Zoltán

Grégor Puppinck, az Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatója szembemegy napjaink divatos liberalizmusával. Több éves kutatás után megállapította: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál sok bíró civil szervezetekhez, különösen a Nyílt Társadalom Alapítványhoz kötődik.

 

Biden átírná a szenátus szabályait, hogy átvihesse a programját


Joe Biden tényleg felforgatná a választási szabályokat?
Az elnök támogatja a “filibuster” szabályainak megváltoztatását, amely lehetővé tenné, hogy a demokraták mindössze egy fős többséggel átvigyék a “szavazási reformot”. Jelenleg a demokrata párt hiába rendelkezik többséggel a Kongresszus mindkét házában, nem tudja átvinni a fontos törvénytervezeteit a filibuster nevű szabály miatt. A republikánusok a vita elnyújtásával akadályozni tudják a törvényhozást a szenátusban, ezt nevezik filibusternek. 

A lecsendesedett Kazahsztán

A demonstrációk törtek ki  január 2-án és a volt elnök, Nurszultan Nazarbajev személye ellen összpontosultak. Kazahsztán  északon Oroszországgal, keleten pedig Kínával határos.

Az egykori szovjet tagköztársaság – melynek többségi lakossága muszlim, de hatalmas orosz kisebbséggel is bír – az ásványkincsei miatt jelentős. Kazahsztán rendelkezik a globális olajtartalékok 3%-kával.
 
 
Szerző: Gönczi Róbert

Eutanázia, óriáscégek, éghajlatváltozás - így képzelték el 2022-t ötven évvel ezelőtt

AZ 1973-ES REGÉNY ÁLTAL ÁBRÁZOLT VILÁG HÁTBORZONGATÓAN HASONLÍT NAPJAINKRA


az 1973-es regény által ábrázolt világ hátborzongatóan hasonlít napjainkra(Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix)

 

 

Szerző: Csehó Zsófia

 

"2022-t írunk. Sokak szerint túlnépesedett bolygónk katasztrofális éghajlatváltozáson megy keresztül, az óriáscégek túlerőben vannak a kormánnyal szemben, és higiénikusan élni olyan luxus, amit csupán az emberiség egy százaléka engedhet meg magának." Bár ez a pár sor akár lehetne egy társadalomkritikai véleménycikk bevezetője is lehetne, közel ötven éve fogalmazták meg a Zöld szója című film rendezői.
 

Mindenki készüljön fel a Nagy Újraindításra


Klaus Schwab (Photo by Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)


Szerző: The Spectator World

“Amire az elitünk törekszik, az az apokalipszis általi kényszerítés, ami átalakítja az általunk ismert szabad társadalmat”- írja a Specator World magazin szerkesztőségi vezércikkében. 

Üdvözöljük 2030-ban. Semmi sem lesz a tulajdonodban. És boldog leszel.” Ez nem George Orwell vagy Aldous Huxley idézete – szögezi le a cikk. Ezek a bevezető sorok a Világgazdasági Fórum által 2016-ban kiadott videóból származnak, amiben még ilyen mondatok vannak: “Amit csak akarsz, azt bérelni fogod… Jobb munkát kell végeznünk a menekültek befogadásában és integrálásában. A környezetszennyezőknek fizetniük kell majd a szén-dioxid-kibocsátásért.

Valójában ki nyerte meg a hidegháborút?


A berlini fal leomlása 1989-ben (Getty)A múlt század nyolcvanas évének végén kezdődött majd 1991 decemberében befejeződött, huszadik század legsötétebb birodalmának, erőszak nélküli felbomlása.A Szovjetunió már hónapokkal korábban majdnem megszűnt, amikor az oroszok az utcára vonultak, hogy szembeszálljanak a kommunista keményvonalasokkal, akik átvették az irányítást Mihail Gorbacsovtól – emlékezik Daniel McCarthy a Spectator World oldalán.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog