Politikai akarat kell a medvetámadások megfékezéséhez

Egyre több halálos medvetámadás Székelyföldön, most már a környező megyékben is. Veszélyesé vált a háromszéki Bálványos Fürdő. A nyaralótulajdonosok félnek ott tartózkodni. Az odalátogatók száma is megcsappant. Mintegy hetven villába törtek be a medvék és dúltak fel. A villatulajdonosok rácsokat szereltek ajtókra, ablakokra. Egyre több tulajdonos villanypásztorral kerítik be birtokukat. A fürdőtelepen a rengeteg drót és a rajta csüngő figyelmeztető táblák a filmekből ismert haláltáborra emlékeztet.

 

A kontról alól a helyzet azért került ki mert törvénybe iktatták Dacian Cioloș kormányzása alatt, hogy a medve szigorúan védett faj és csak speciális engedéllyel lehet vadászni. Már 2017-ben megkongatták a harangot, hogy veszélyesé válhat a medve szaporulat. 2017 végén a szakemberek szerint mintegy 6 600 medvét tartatottak nyilván, ebből szerintük ahhoz, hogy a populációt megfelelő szinten lehessen tartani mintegy 10 százalékát ki kell lőni, ellenkező esetben veszélyesen elszaporodnak. Sajnos a medve kérdés politikai harc témája lett. Ezért nem tudnak döntést hozni a populáció szaporulatának a normális keretei közé szorításában. Ugyan is az ellenzék, a zöld pártiak a szocialista pártot (PSD) megtámadták amikor törvény javaslattal álltak elé még 2017-ben, hogy a törvényen változtassanak. Ekkor az ellenzék azzal állt elé, hogy a Dacian Cioloș törvényt azért szeretnék megváltoztatni, hogy könnyebben tudjanak fát lopni, írja a korabeli sajtó (pl.vice.com). A zöldek is felkapták a fejüket és elkezdték „simogatni a medvéket” nem szabad kilőni ez kannibalizmus, egyik helyről a másikra kell kergetni, hogy ne menjen települések közelébe, be kell fogni és rezervátumba vinni. Olyan helyeket biztosítani az erdőkben ahol nyugodtan élhetnek és szaporodhatnak. Az embereket pedig „idomítani” kell, miként viselkedjenek a medvével írja a https://www.vice.com/ro/article/9kk7b5/guvernul-psd-vrea-moartea-ursilor-din-carpati (2017). Ezért aztán tovább nem foglalkoztak vezzel a kérdéssel.

A törvény mai napig létezik, a medvék szaporodtak és szaporodnak, ma már nem félnek az embertől rájöttek, hogy erősebbek. A „törvényt is gondolom megismerték” ezért már a puskától sem félnek így aztán garázdálkodnak ott ahol könnyebben élelemhez jutnak.

 

Bálványos Fürdőn oda jutottak, hogy a medvék okozta kár több százezer euróra tehető A napokban hatósági engedéllyel kilőttek egy példányt, amely villákba és vendéglátóipari helyekre tört be. Háromszéken, ahol a medve támadások miatt többszáz káresetet jelentettek be, sajnos eddig három medvét lőhettek ki a vadászok, ami csepp a tengerbe a helyzet súlyosságához képest.

 

Fejér László Ödön szenátor javaslatára a bálványosi villatulajdonosok, Kiss Attila, a Katrosa Vadásztársaság elnöke, Daragus Attila torjai polgármester. A helyszínen igyekeztek, megoldást keresni a gondra. Sajnos arra következtetésre jutottak, hogy mindenek előtt ebben a túlpolitizált országban ehhez is politikai akarat kell.

 

A szenátor Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert kereste meg egy beadvánnyal, de a kormányválság közbe jött. A szenátus megszavazott egy törvényt amely esetleg megoldás lenne a gondokra, de ezt a parlament is el kell fogadja. Törvénykezés ide vagy oda a normális az volna, hogy a helyiekre bíznák a populáció számának a normalitás keretei közé szorítását.

Kiss Attila szerint ma már csak a vaddisznókat etetik, de ott is a medve eszik. Nem lehet kvótára lőni egyre súlyosbodik a helyzet a vadászokat szidják egyesek, hogy miért nem intézkednek, mások, pedig a medvét sajnálják. A közösségi hálón is szidást kapnak, úgy az emberektől, mint a zöldektől.

 

A megbeszélés eredményeként, Fejér elmondta: habár megszakadt a az általa elkezdett folyamat, de nem hagyja abba és tovább fogja. Most már nem egyedül, a vadásztársaság, a civilek és a turisztikai vállalkozók bevonásával igyekszik elérni, hogy kvóta szerinti szaporulat szabályzás legyen, és minél hamarabb legalább azokra a medvékre adjanak kilövési engedélyt, amelyek az emberek közelében tanyáznak.

 Tóth

Fotó: Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog