Szilvay Gergely: Már a klasszikus építészet is náci!

Donald Trump rendeletet készül kiadni a neoklasszikus építészet hivatalossá tételéről, és a progresszív hiszti már meg is kezdődött.
 Legyenek újra szépek a szövetségi épületek! – ez a címe egy készülő elnöki rendeletnek Washingtonban (Make Federal Buildings Beautiful Again), mely elrendelné, hogy a klasszikus építészet legyen a szövetségi fenntartású épületek stílusa.

A rendelet kiküszöbölné, hogy továbbra is épüljenek olyan brutalista és posztmodern „alkotások”, amelyek a huszadik század második felében épültek Washington- és országszerte. 

A készülő rendelet szerint „azok az építészeti stílusok – kiemelten is a klasszikus stílus – amelyek értékelik a szépséget, tisztelik a regionális építészeti örökséget, és amelyek elnyerik a közvélemény tetszését, azok alkalmazhatóak a szövetségi épületek esetében”.

Ahol nem a klasszikus stílust választják, ott igen óvatosan és körültekintően kell eljárni, hogy az eredmény esztétikailag értékelhető és méltó legyen céljához.

 

Az FBI székháza Washingtonban, a J. Edgar Hoover Building

 

A Washington Post rögtön azzal állt elő, hogy az építészek elitista stílusficamának eme megtörése az önkifejezés elleni támadás, és ilyenkor a komoly, csendes építész professzorok szépen félreállnak. 

Az Archinect nevű portál szerzője, Antonio Pacheco azonban tovább ment: szerinte a klasszikus építészethez a fehér felsőbbrendűség képzete kötődik, többek közt mert azt előnyben részesítették különféle diktátorok is: „online a hagyományos építészet rajongói, a fehér felsőbbrendűség hívei és más csoportok rajonganak együtt a klasszikus eszétitkáért keverve egy mocskos nacionalista politikával, ami a nativista palást  alatt fegyverként használja a klasszikus motívumokat.”

A szerző felhozza Hitler némely építészeit, akik a klasszikus stílust kedvelték, ám azokról a modernista építészekről megfeledkezik, akik a Harmadik Birodalom hivatalos építészei akartak lenni – hívja fel a figyelmet a The Federalist szerzője, Christopher Bredford.
 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog