Pusztinai némaság

„Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!”
(Reményik Sándor)

"Hogy mit keres Nyisztor Tinka Bákóban? Ugyanazt, amit annak idején Jáki Sándor Teodóz atya, a csángók apostola tett (Áldassék a neve mindörökké!): magyarul tanítja énekelni, beszélni a csángókat. Ezeket a drága, ezer és millió őshagyományt birtokló, erős lelkű, szívós embereket, akik jók közül a legjobbak, s ezért beolvasztásuk a legnagyobb dicsőség a rossznak.

 

Résztvevők moldvai csángó népviseletben az első magyar nyelvű római katolikus szentmisén Bákóban, a Szent Miklós-templomban 2019. január 27-én
Az iskolát s a templomot legelőször vették el tőlük, kitépve a szíveikből szent hagyományaikat, megtagadva tőlük valódi népük történelmének, hagyományainak, anyanyelvének ismeretét. Aztán már az utcán is büntették azt, aki magyarul szólalt meg, s végül azt is börtönbe vetették, akinél magyar nyelvű könyvet (pláne imádságos könyvet) találtak. A csángók pedig elkezdték használni azt a kevert, semmihez sem hasonlítható, magyar részében is archaikus nyelvet, amit az, aki nem odavalósi, nem igazán ért meg.

A csángó nép megszokta ezt, s megértette ennek szükségességét. Román papírba csomagolta ékes magyar nyelvét, identitását, gondolkodását, álmait, hogy valamennyi megmaradjon belőle az évtizedes töretésben. De Bákóban, az ezeréves határ felé menve a sors szekere, bizony ez a papír egyre vastagabb kellett hogy legyen, s a belé csomagolt magyarság egyre jobban tört szerteszét a nacionalista bucskákon, meg a rasszista, magyargyalázó kátyúkban.

***
Pusztinában idén szenteste nem csendült fel magyar ének. De magyar nyelven mondták el ezt azok, akik megélték. Pusztinában karácsonykor románul várták a kisdedet. De a templom felé vonuló emberek, kezükben az imádságos könyvvel, azon átfogva a szentolvasóval, most is úgy köszöntötték egymást, hogy 'Dicsértessék a Jézus Krisztus! Krisztus Jézus született, örvendezzünk!' ”

Varga-Bíró Tamás

 

A teljess cikk itt olvasható: demokrata.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog