Népköltészetünk gyöngyszemei

Népköltészetünk gyöngyszemei

Hétvégén, a hagyományoknak megfelelően Sepsiszentgyörgy nyújtott otthont a Kriza János Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny országos szakaszának.

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) 2000 áprilisában szervezett először balladamondó versenyt középiskolás diákoknak, a mesemondók viszont 2009-ig a Magyar Nyelv Napján méretkeztek meg egymással. A népköltészet e két műfajának a zsenge korú megszólaltatói 2010 óta csiszolódhatnak és csilloghatnak együtt, 2013-tól a balladaéneklők is hozzájuk csatlakoztak.

Szemet gyönyörködtető látványt nyújtott a szombati megnyitón Fehér, Arad, Bákó, Bihar, Brassó, Kolozs, Kovászna, Hargita, Maros, Máramaros, Szilágy, Szatmár és Temes megyéből hozzánk érkezett, vidékenként változó népviseletbe bújt általános és középiskolás diákokkal zsúfolásig megtelt unitárius templom. A mesék, balladák egy olyan világot tárnak fel előttünk, amely mindennapi nyelvhasználatunkat gazdagítja – mutatott rá a zsűri elnöke, dr. Zsemlyei Borbála, a BBTE-en működő Bölcsészettudományi Kar, Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszékének oktatója. Ez a megmérettetés legyen lelki táplálék diáknak és tanárnak egyaránt – kívánta a résztvevőknek Sebestyén-Lázár Enikő, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója.

A többrétű rendezvény eseményei azonban nemcsak a versenyzőket és kísérőiket érintették meg, hanem az elbíráló testület tagjait és a nézőket is. Szárba szökkent a remény mindazokban, akik megízlelték a színre lépők batyujában hozottakat. A gazdag és választékos felhozatal hatására ugyanis tudatosult bennük, hogy olyan kiapadhatatlan szellemi forrás birtokában vagyunk, amelyből az idők végezetéig meríthetünk, ha nem engedjük, hogy feledésbe merüljön és elposványosodjon.

A vasárnapi kiértékelőn elsőként felszólaló Erdély Judit AESZ-alelnök szerint nem lehetünk eléggé hálásak a gyönyörű magyar nyelvünknek azért, hogy a latin és német nyelv árnyékában is kiállta az évszázadok próbáját. És nemcsak kiállta, hanem általa megőrződtek népmeséink és balladáink is.

Zsigmond Emese, a Szivárvány és a Napsugár gyermekfolyóirat főszerkesztője rávilágított, hogy a napjainkban divatos, gyermekeinkre a médiából rájuk zúduló lélek- és erkölcsromboló történetekkel szemben, a népmeséknek és balladáknak gerincerősítő, valamint megtartó üzenetük van.

Bedő Zoltán

Első helyezettek

Mesemondás:

Előkészítő–II. oszt.: Sikó Barabási Iringó, Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár; III–IV. oszt.: Pătrânjel Viktória, Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna; V–VI. oszt.: Rancea Alex Cristian, Báthory István Elméleti Líceum; VII–VIII. oszt.: Staharoczky Balázs, Nicolae Iorga Gimnázium, Nagybánya; IX–XII. oszt.: Rancz-Gyárfás Hanna, Nagy Mózes Elméleti Líceum.

Balladamondás:

IX–XII. oszt.: Nánia Hanna, Nagy Mózes Elméleti Líceum.

Balladaéneklés:

V–VIII. oszt.: Mátis Adrienn, Plugor Sándor Művészeti Líceum; IX–XII. oszt.: Vrencsán Anita, Nagy István Művészeti Líceum, Csíkszereda.

Hanna a négyzeten

A szombati vetélkedőnek két kantás győztese is van. A X. A osztályos Nánia Hanna balladamondó, Rancz-Gyárfás Hanna mesemondó kategóriában ért el első helyezést. Felkészítőjük, Nagy-Babos Tamás magyartanár lapunknak így nyilatkozott: „nagyon szép eredmény mindkettejük részéről, fontos az iskolának, maguknak, ahogy nekem is, hiszen ezzel mindannyian bizonyítottuk, hogy végezzük a munkánkat, amiért itt vagyunk”.

Mester és tanítványai: Nánia Hanna, Nagy-Babos Tamás és Rancz-Gyárfás Hanna„Tavalyhoz képest erősebbnek találtam a mezőnyt, és örülök, hogy Hannával külön kategóriákban indultunk, hiszen így mindkettőnknek esélye volt a győzelemre – osztotta meg lapunkkal A két koma fogadása című népmesével győzedelmeskedő Rancz-Gyárfás Hanna. „Bár az előző évekhez viszonyítva kevesebben voltunk balladamondók, úgy vélem, magas színvonalú megmérettetés volt. A versenyzők zöme 11-12-es diák volt, minden versenyző átélte és érezte a balladát, láthatóan mindannyian olyan balladát választottunk, amit szívügyünknek éreztünk”, summázott a Fúdd el jó szél, fúdd el című csángó népballadával legjobbnak bizonyult Nánia Hanna.

 

(Daczó H. Barna)

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog