Bartókék Bécsben (Rendhagyó bemutató Marosvásárhelyen)

A Hagyományok Háza a marosvásárhelyi Kultúrpalotában rendezi Bartókék Bécsben - Katonadalok, 1918 című előadását. A figyelemfelkeltő elnevezés egy olyan műsort takar, amely a korabeli körülmények között Budapesten elmaradt.

 

 A marosvásárhelyi Kultúrpalota ad otthont a Hagyományok Háza Bartókék Bécsben- Katonadalok, 1918 című előadásának. Az előadás története az akkori kulturális-politikai viszonyokat tükrözi. A Monarchia vezetése a Nagy Háború harmadik évében a császárvárosban olyan koncertet tervezett, amelyen a Monarchia népeinek régi és újabb katonadalait kívánta bemutatni. Ez az előadás végül 1918 januárjában valósult meg, amelynek nem német részében Bartók Béla vállalt oroszlánrészt, a munkába barátját, Kodály Zoltánt is bevonta, sőt maga is fellépett.

A koncert sikerén felbuzdulva a bécsiek indítványozták annak megismétlését Budapesten, természetesen az akkori Magyarország nemzetiségeinek katonadalaira fókuszálva. A bécsihez hasonlóan a magyar fővárosban is Bartók Béla koncepciójára támaszkodtak volna, de a magyar kultúrpolitikusok már másnak szánták a műsor összeállítását és a bemutatót.

Száz év elteltével a Hagyományok Háza az eredeti szándék szerint állította színpadra az elmaradt produkciót, amit a Zeneakadémián – egy évvel korábban rendezett koncertje után – október 11-én a marosvásárhelyi közönség is megismerhet.

Az előadás tulajdonképpen a Bartók szándékait követő rekonstrukció– foglalja össze a kezdeményezést Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, a hangverseny szerkesztője. –A zeneszerző a monarchia népeinek katonadalaiból kívánt egy csokorra valót bemutatni. Az első nehézségek már a bécsi bemutatón jelentkeztek: sem a kurucnótákat, sem a Rákóczi indulót nem lehetett műsorra tűzni. A bemutató munkálataiba Bartók barátját, Kodály Zoltánt is bevonta, a műsorban a saját átiratai mellett Kodály feldolgozások is szerepeltek, de helyet kapott Kodály feleségének, Sándor Emmának feldolgozása is. Végül Budapesten az operett-világ diadalmaskodott: Kacsóh Pongrác kapta meg a feladatot. A centenáriumi előadással Bartók alapgondolatát kívántuk megvalósítani, aki egyrészt hitet tett magyar volta mellett, de a Kárpát-medencei népek testvériségét is hangsúlyozta.”

 Szerkesztő: Kelemen László

Információk:https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/bartokek-becsben-katonadalok-1918

 Dr. Csermák Zoltán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog