Erdélyi Tündérkert Fesztivál

Megosztás
FaceBook  Twitter

Július 2-án a Marosvásárhelyi Vár Szabadtéri Színpadán, 3-án pedig Mikházán a Csűrszínházban tekinthették  meg az érdeklődők az anyaországi Hagyományok Háza, az Erdélyi Hagyományok Háza, a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös szervezésében.

 

  A falu-visszateremtés gondolatát sugalló Tündérkert-program, a népi kultúrát képviselő Maros Művészegyüttes és a Boróka gyermek néptáncegyüttes a népzene, népdalok és néptánc erejével győzi meg az erre fogékony embereket, hogy van értelme  az önazonosságot megőrző törekvéseket támogatni. Az előadásban fellépett a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar Szovátáról, Berecz András mesemondó Budapestről, valamint a Pál István „Szalonna” és bandája. A műsor különlegessége, hogy úgy volt összeállítva, mintha a táncok és a versek a Kovács Gyula és Szarvas József ötletgazdákról (Budapest) készült filmre lett volna felfűzve. 

 Egy nagy csokor – gyümölcsfákat idéző, élet-halál-újjászületés témát feldolgozó – költemény hangzik el a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeinek előadásában, akik a műsor füzéren kísérik végig vendégeiket. 

Kovács Gyula erdész és Szarvas József színész mint ötletgazdák a zenés táncos előadások között filmen voltak jelen, utóbbi időnként élőben is megjelenik verseivel.

“Kovács Gyula* az őshonos gyümölcsfajták megmentésére a Kárpát-medence-szerte létrehozott Tündérkert-hálózat életre hívója is. Az első ilyen kertet Viszákon (Vas megye) - a pajtaszínházat alapító - Szarvas József Kossuthdíjas színművésszel közösen hozták létre, azóta az őrségi településen minden fának viszáki, vagy Viszákról elszármazott gondnoka van. A viszáki kert példája nyomán pár évtized alatt országos mozgalom alakult. Jelenleg szerte a Kárpát-medencében 300 tündérkert őrzi az ősi hazai fajtagazdagságot.”  - olvashatjuk az agrarszektor.hu oldalán.

*A Göcsej (Zala megye) nyugati szélén, Pórszombaton élő erdész nemcsak évtizedekig mentette az őshonos gyümölcsfákat, hanem annak néprajzát, a hozzá kapcsolódó gasztronómiát és gyógyászatot is kutatta. 

Berecz András

Szarvas József

Maros Művészegyüttes

Boróka gyermek néptáncegyüttes

Szöveg és képek Tóth László

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog