Lányok, asszonyok Nagy Imre művészetében

Megosztás
FaceBook  Twitter

Nagy Imre nőket, nőiességet ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban. A hosszú kényszerszünetet követően ez az első időszakos tárlata a székelyföldi intézménynek. A kiállítás azoknak a viszonyoknak a sokféleségét kívánja feltárni, amelyek Nagy Imrét a nőkhöz, a női nemhez fűzték.

 

Gyarmati Zsolt múzeumigazgató a Lányok, asszonyok Nagy Imre művészetében című időszakos kiállítással kapcsolatban elmondta: Nagy Imre művészete életművének bemutatása, időnkénti újragondolása folyamatosan foglalkoztatja a muzeológusokat. „A sokszínű, komplex alkotói folyamat kevéssé ismert oldalainak bemutatására két évvel ezelőtt már tettünk kísérletet. Akkor a zsögödi faluképet meghatározó állatvilág művészi megjelenítését tematizáltuk. Ezúttal a nőiesség ábrázolása, a nő mint szimbólum köré rendezték kollégáink a tárlatot, jól átgondolt koncepció mentén.”

Túros Eszter és Ladó Ágota, a tárlat kurátorai ezúttal nem a „nagy munkákat”, a jól ismert alkotásokat mutaják be. Szándékaik szerint szeretnék tágítani a Nagy Imréről alkotott képet, és szeretnék az egészen fiatal korosztályokat is közelíteni a művészetéhez.

„Válogatásunk megtekintését legkevesebb három szempont figyelembevételével ajánljuk a látogatóknak: egyfelől érdemes szemügyre venni a női életszakaszok, ezekkel kapcsolatban pedig a nőiség különböző minőségeinek reprezentációját az életműben, másfelől a festői nyelvezet átalakulását. Ez utóbbit hangsúlyozza a kiállításon egy korai, kecskeméti akt, illetve a késői, összetéveszthetetlen, sokalakos kompozíciók párhuzamba állítása. Érzékeltetni kívánjuk – harmadsorban – azt is, hogy Nagy Imre bizonyos témák esetében hogyan jutott el a tanulmányoktól és vázlatoktól a metszeteken át az olajkompozícióig” – mondta Túros Eszter.

A kiállítás 2021. július 30-ig látogatható.

Forrás: Maszol.ro. Fotók: Veres Nándor

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog