Martin és Mundruc

Megosztás
FaceBook  Twitter

Kalotaszegi táncos és felfedezője a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában

 A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június utolsó heti adásait Mátyás Istvánnak, ragadványnevén Mundrucnak és Martin Györgynek szenteli. A zenei válogatásban kalotaszegi falusi vonósbandák muzsikálnak.

 

 

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című hónap végi-hónap elejei műsora a kiváló kalotaszegi táncosra, Mátyás Istvánra, akit legtöbben – ragadványneve után – csak egyszerűen Mundruc néven ismertek, és Martin Györgyre emlékezik. A néprajzkutató, tánctörténész felfedezte fel a rendkívüli táncos egyéniséget.

Martin György a magyarvistai Mátyás István legényes táncára még az 1940-es években figyelt fel, amikor mestere, Molnár István koreográfus egy 1941-ben készült táncfelvételt vetített le. Az alig két perc hosszúságú némafilmen látott tánc is elég volt ahhoz, hogy a fiatal Martint magával ragadja a kiváló kalotaszegi táncos stílusa és virtuozitása.

Mátyás Istvánnal először 1956 őszén találkozott Magyarvistán. Akkor és ott, immár élő zenével együtt értette meg a tánc teljes formáját. Egy későbbi beszélgetésben így emlékezett vissza az akkori eseményekre: „Mikor reggel a lakodalom véget ért, felpakoltam a zenészeket és együtt elmentünk hozzá. Éppen készült kihajtani, a bivalyos szekér már kifordult, amikor megszólítottam és mondtam miről van szó. ’Nahát, akkor máma nem megyünk ki dolgozni’ – mondta a feleségének és a bivalyokat visszapakolta az istállóba. Az egész napot arra szentelte, hogy foglalkozzon velem.”

Martin a következő évtized elejétől újra találkozhatott Mundruccal Erdélyben, és később Magyarországon is. Minden együttlét újabb értékes adatokkal, tánc- és dallamfelvételekkel, beszélgetésekkel gazdagította ismereteit.

A 2004-ben, Martin György halála után több mint két évtizeddel megjelent Mátyás István Mundruc - Egy kalotaszegi táncos egyéniségvizsgálata című, korszakos jelentőségű monográfiájában foglalja össze kapcsolatukat. „Megadatott számomra az a ritka szerencse, hogy néhány éven keresztül bepillanthattam az általam megismert legkiválóbb paraszttáncos és egy még élő hagyományú és népművészetű vidék táncéletébe, és sikerült egy viszonylag teljes monografikus táncgyűjtést megvalósítanom, mégpedig a magyar népterület egyik – népművészetéről és néptáncáról méltán – leghíresebb pontján.”

A műsor zenei összeállításába a szerkesztő nádasmenti muzsikát válogatott falusi vonósbandák előadásában.

 

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor

Műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető:www.mediaklikk.hu/mediatar/

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog