Tájképfestők és mesterséges intelligencia

Megosztás
FaceBook  Twitter


Plein air. Aktot készítenek Szentendrén a művészek
Fotó: Fortepan

Szerző: Ditzendy Attila

#Kortárs+Tudás címmel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. elindította virtuális ismeretterjesztő sorozatát az Alkotóművészet.hu oldalán. A nyelvezetből kitűnik, hogy elsősorban a középiskolások a célközönség.

 

Eddig két témakört, a kortárs ékszereket, illetve érintőlegesen a divatot, valamint a Szentendrei Régi Művésztelep történetét dolgozták fel a a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) munkatársai. Az utóbbi a Szentendre, a festők városa címen fut, s már a bevezetőjében igyekszik felkelteni az érdeklődést a továbbiak iránt azzal, hogy tényszerűen kijelenti, miszerint Szentendrén járva lehetetlen nem összefutni legalább két művésszel. Majd nyomban izgalmas időutazásra kísérnek a szerzők, akik megismertetnek a művésztelep születésének körülményeivel.

Mint oly sok minden Magyarországon, ez is a gyalázatos trianoni békediktátum következménye. A modern hazai képzőművészet bölcsőjének tekinthető nagybányai festőiskola a kiegyezés esztendejében alakult. A Nagybányai Festők Társaságának elnöki tisztét Feren­czy Károly töltötte be. Azonban mégsem a szentendrei kötődésű, korszakos festőművész és művész gyermekei jelentik a kapcsot, hanem egy újságíró, Paizs Ödön (Paizs Goebel Jenő festőművész testvére), valamit a város akkori polgármestere, Starzsinszky László ókumlálták ki, hogy a Romániához csatolt Nagybánya helyett csábítsák Szentendrére a jeles képzőművészeket.

„1926-ban tehát a polgármester a festők rendelkezésére bocsátotta a Pannónia-telepi járványkórház szegényes, elárvult házait” – írják a MANK honlapján. A lényeg persze a környezet, a természet volt, amennyiben a nagybányai iskola alapvonása a plein air, azaz a természetben alkotás. A szerzők egy pompás képet is csatoltak a cikkhez, amelyen a művészek a fák közé állított csinos, a nagyközönség előtt eltitkolt aktmodellt festik meg.

A szerkesztők címszótömörségű, röpke névjegyekben mutatják be a Szent­endrei Művésztelep első generációjának óriásait: Barcsay Jenőt, Korniss Dezsőt, Deim Pált, Vajda Lajost, no és a régi művésztelep jelenlegi bérlőinek listáját szintén közzétették: Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Alex Sándor, Martin Henrik és Nagy Barbara.

Természetesen nem feledkeztek meg az 51 esztendős új művésztelepről sem. Itt fiatal festők, grafikusok, szobrászok, textiltervezők és keramikusok – elsősorban művészházaspárok – kaptak pályázati úton műtermes lakást. Amennyire érdekelt a művészettörténet, annyira nem az ékszerészet. Azonban A mesterséges intelligenciától a csodakamráig: a kortárs ékszerek című oldal elolvasását követően a helyzet radikálisan megváltozott. Az írásnak köszönhetően megvilágosodtam, hogy az ékszerek nem feltétlenül ruhakiegészítők, hanem akár önálló műalkotások.

Miként a honlapon olvasható: „A kortárs ékszer megkérdőjelezi a testhez való viszonyt, néha provokatív módon, néha a hagyományokat ledöntve, olykor pedig a fizikai határokat feszegeti. Ez a széles spektrum a mindennapokban hordható ékszerektől kezdve egészen az installációként működő műtárgyként létező darabokig terjed.”

A MANK saját, Szentendre főterén fellelhető, közelmúltban nyílt ÚjMűhely Galériája kiállításaiból idézve ismerkedhetünk meg különleges alkotásokkal. Az egyik például a roppant kifejező, Please do not touch (Kérjük, ne érintse meg) címet kapta, lévén a művész olyan vékony anyagból készítette az ékszert, hogy az alkalmatlan a viselésre. De akad szénből formált lánc, amely szintén nem ruhakiegészítő vagy ott az okostelefonos applikációval „használható” ékszer is a kiállítottak sorában.

magyarnemzet.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog