Költészet, grafika, zene (Párbeszéd Isten és ember között)

Lélektisztító, valamint elmélyülésre és önvizsgálatra késztető kulturális élményben volt részük mindazoknak, akik hétfő este a marosvásárhelyi születésű, de Békéscsabán élő Farkas Wellmann Éva Parancsolatok című verseskötetének az Andrei Mureşan színházbeli zenés bemutatóját választották a Szent György Napok gazdag kínálatából.


Budapest után az érdeklődők Sepsiszentgyörgyön örvendhettek elsőként a Tízparancsolat költői, grafikai és zenei újraértelmezéséből, valamint ötvözéséből született rendezvénynek, amely az írott szó ereje, a látvány sejtelmes szépsége és a zene varázsa által fogalmazza meg Isten örök érvényű törvényeit. Szonda Szabolcs könyvtárigazgató és a szerző felolvasásokkal tarkított beszélgetését ugyanis az Evilági együttes játéka tette árnyaltabbá és színesebbé.
A találkozó során kiderült, hogy a költő meglátása szerint a Tízparancsolattal az Úr nem a saját akaratát akarta ránk kényszeríteni, hanem a tiszta és tartalmas élet megvalósításához szánta útmutatónak. Megtudhattuk továbbá, hogy az Isten és ember párbeszédére épülő tíz költemény a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes vezetője, Orbán Ferenc kérésére született, és az első megírásától a kötet megjelenéséig három esztendő telt el (erről a folyamatról egy későbbi lapszámunkban Orbán Ferenccel készített interjút olvashatnak – szerk.). Zenei köntösbe való öltöztetésük egy évet vett igénybe és a könyv lemezmellékleteként is megtalálható. Ferencz Zoltánnak az elmélyítésüket és megértésüket szolgáló, de önálló életet élő grafikái pedig időközben már díjat is nyertek a Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálén.

Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog