Boszorkányüldözés áldozata lett a magyar nyelvtudomány egyik legmonumentálisabb munkája

Szerző: Tóth Gábor

 

Elszomorító, hogy a magyar anyanyelvi oktatásban szó sincs a gyökelméletről, holott ez alkotó és élvezetes módja lenne az anyanyelvi kompetenciafejlesztésnek. Azt hiszem, a gyökelmélet helyes alkalmazása jó lehetőség lenne arra, hogy a gyermekek ráérezzenek a nyelv belső logikájára – nyilatkozta Pomozi Péter, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont vezetője, akivel Czuczor Gergely és Fogarasi János szótáráról beszélgettünk.

– Közel százhatvan éve jelent meg A magyar nyelv szótára című mű, mely a mai napig óriási jelentőségű. Mi adja ennek a szótárnak az igazi értékét?

– A magyar nyelv szótárának, a szakmában és az érdeklődő nagyközönség soraiban csak Czuczor‒Fogarasinak titulált szótár felépítése gróf Teleki József 1817-es pályamunkájának, az „Eggy tökélletes magyar szótár elrendeltetése, készítésének módja” című dolgozatának alapelveit követte, mivel ez volt az alapja a szótári munkákat közvetlen megelőző, 1840 és 1844 között formálódó akadémiai elrendelésnek is.

Pomozi Péter, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont vezetője, (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A baziliszkusz titka


Montázs a famennyezet kazettáiból  fotó: Teleki Alapítvány

 

Szerző: Wekerle Szabolcs

Az erdélyi Beszterce–Naszód megyében ledőlt a jórészt magyarok lakta Tacs református templomának tornya. Felvetődik a templomváltás, az értékeink magyar kézben tartásának kérdése, és az is, hogyan döntsük el, mit érdemes megmenteni.

Mesemondás Világrekord – 2021


A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál keretében jelentkezz önkéntes mesemondónak, és legyél Te is részese ennek a mesés vállalkozásnak!

 Kedves Mesemondó Barátunk!

 Szeretettel köszöntünk a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület nevében.

Perdüljünk Ipoly menti táncra!

Megjelent a Szlovákiai Magyarság Népi Tánchagyományai című oktatóvideó-sorozat.

Nagyszabású programba fogtak a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársai. Kezdeményezésükkel Felvidék tánckincsét kívánják népszerűsíteni, a részleteket Konkoly László, a Hálózat szakmai munkatársa ismerteti.

Negyedszázad Tiszapéterfalván

Jubilál a Kárpátaljai népzene néptánc és kézművestábor

 Kárpátalján július 8-án befejeződött a 25. Kárpátaljai népzene, néptánc és kézművestábor. A tiszapétefalvai programsorozatból a kézműves szekció eredményeit Vörös Zsuzsanna, a Hagyományok Háza Hálózat munkatársa, programszervező foglalja össze.

„Kell, hogy legyen az almáriumban…” Kárpát-medencei hagyományőrző találkozó Kiscsőszön

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye Kiscsőszön rendezi meg Almárium táborát július 12-17. között. A rendezvény részleteiről Dóra Fruzsinát, a Műhely tárvezető-helyettesét kérdeztük.

Erdélyi Tündérkert Fesztivál

Július 2-án a Marosvásárhelyi Vár Szabadtéri Színpadán, 3-án pedig Mikházán a Csűrszínházban tekinthették  meg az érdeklődők az anyaországi Hagyományok Háza, az Erdélyi Hagyományok Háza, a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös szervezésében.

Otthonról haza

 

Sikeresen lezajlott a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Otthonról haza projektje, amely a Kárpát-medencei kulturális kapcsolatok bővítését és a helyi kulturális identitás erősítését tűzte ki célul.

Lányok, asszonyok Nagy Imre művészetében

Nagy Imre nőket, nőiességet ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban. A hosszú kényszerszünetet követően ez az első időszakos tárlata a székelyföldi intézménynek. A kiállítás azoknak a viszonyoknak a sokféleségét kívánja feltárni, amelyek Nagy Imrét a nőkhöz, a női nemhez fűzték.

A Tamási Áron Színházra "ráragyogott a telihold" díjazták Kisvárdán

A Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválját június 18. és 26. között tartották. 

Az Emmi fődíját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című játéka kapta. Író-rendező: Radu Afrim.


Amikor telihold ragyog a turkáló felett

Alkategóriák

Alkategóriák

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog