Megosztás
FaceBook  Twitter

Kárpát-medencei „menyekezői” viselet-bemutató Kolozsváron

 Menyasszonyi viseletek bemutatóját rendezik Kolozsváron november 19-én. Az érdeklődők Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő kollekciójának értékes ruhakölteményeit tekinthetik meg.

 

 

A kincses városban a János Zsigmond Unitárius Kollégium díszterme ad otthont a menyasszonyi viseletek bemutatójának e hét szombatján. A bemutató Pitlik-Sipos Eszter gyűjteményének legszebb darabjait tárja a nagyközönség elé. A néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő így vall nemes hobbijáról:

Gyermekkoromban ismerkedtem meg a néptánc világával, és szerettem meg azt olyannyira, hogy ma már hivatásként foglalkozom vele tánctanárként, valamint a Nyírség Táncegyüttes egykori tagjaként.Több, mint tizenöt éve gyűjtöm a teljes magyar nyelvterületről a különböző leány és asszony ünnepi viseleteket. Nagyon sok eredeti darab, valamint az eredeti alapján pontosan elkészített replika található meg a kiállításomon.Rengeteget utaztam, nemcsak azért, hogy összegyűjtsem a ruhákat, hanem azért is, hogy az ott élő adatközlőktől megtanuljam, mit, mikor, milyen alkalomra és hogyan hordtak. Nagyon sok segítséget kaptam ezektől az emberektől, amiért nagyon hálás vagyok, és igyekszem megköszönni ezt azzal, hogy a kiállításaim, előadásaim és bemutatóim során tovább őrzöm és adom az általuk kialakított hagyományt.”

Valóban, minden kis- és nagylány álmodozik arról, hogy milyen menyasszonyi ruhában megy idővel férjhez. A paraszti kultúrának az egyik legünnepélyesebb eseménye volt az esküvői szertartás és a lakodalom. Sokszor a családok erejükön felül vállalták a drága menyasszonyi ruha elkészítését, például a Tordaszentlászlói Kalotaszegi Tájmúzeumban látható díszes öltözékek némelyike akár két ökör árát is kóstálta.

Jelen kiállításon a Kárpát-medence tizenöt településéről egy-egy ruha együttest ismerhet meg a látogató. A Menyekező címet viselő zenés-táncos bemutató átfogó képet ad a századelőn divatos tótkomlósi, kállói, ajaki, sárközi, kalocsai, gömöri, bukovinai, klézsei, magyarpalatkai, krasznai és mérai menyasszonyi viseletekről.

A hagyományőrző tárlat megnyitója után az egybegyűltek táncházban vehetnek részt.

 Dr. Csermák Zoltán

*Népdal

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog