Megosztás
FaceBook  Twitter


(balról) Dr. Deák Ferenc, Szegeti Abigél, Vajna László Károly, Nemes András Csaba 

Vajna László Károly kézdivásárhelyi festő és Nemes András Csaba kolozsvári szobrász, grafikus közös kiállítással mutatkozott be a kézdivásárhelyi Vigadó galériájában, 2022. október 28-án. A Tudat alattiban című kiállítást dr. Deák Ferenc Loránd magyartanár méltatta.
Szegeti Abigél kulturális referens köszöntötte az érdeklődőket.
A két képzőművész, a bálványosi Art-Camp A meghívottjaként ismerkedett össze, egymás munkásságát már régebbről is merték és követték. Egy beszélgetés során - Vajna László Károly ötletéből - hozódott szóba a kiállítás ötlete, majd úgy döntöttek, közös tárlat lesz belőle, amelynek folytatását is tervezik jövő év március április folyamán Sepsiszentgyörgyön – hangzott el az üdvözlő beszédben.

 

"Nemes András Csaba (1968) kolozsvári szobrászművész művészetéről gazdag filmanyag lelhető fel az interneten. Gyerekkorától a nagy kolozsvári szobrászok (Benczedi Sándor, Vetro Artúr és Gergely István) közelében jár kél és alkot. Közben öntőműhelyben tapasztalja Hephaisztosz titkait, majd rajztanári végzettségét szobrászszakkal tágitja. Nyilatkozza, hogy mozdonyvezető és kazánkovács ősökre tekint vissza, innen gondolom, hogy elődei hőfokát kisplasztikáinak intellektuális szerepjátékaiban éli újra. Nyilatkozataiban gyakran elhangzik, hogy szinvak. A kezdetben pályáját hátráltató szempont, később a csontvázig hatoló tapintás képességét hozza felszínre. Fémszerkezetre épített műgyanta fémeste patinázott felületei mozgalmas impressziót játszanak." ...

"Több helyen szűrreáll lényeknek nevezi alakjait, de ha a szerepjátékok lélektani analíziseként nézzük, akkor az esendő ember nagyratörő vágyait, vagy a nagyratörő ember esendőségét szeretjük bennük."

"Vajna László Károly számítógépes levonatai nem tagadják meg nagy táblaképeit, hanem egy intimebb viszonyba engednek betekinteni. Nem tanulmányoknak szánja későbbi festményekhez, és nem járulékos kiegészítő elemeknek a meglévő képekhez. Misztikus és metafizikus, figurativ elemeket és geometrikus formákat egyesítő festményein is több réteg és eltérő festékrétegek alapozták meg a látható felszínt. De ott is érzékelhető, hogy az idő rétegeiként felsejlik a mélység, és karcolatok és kontrasztos színfelületek feszültsége tartja fenn a robbanni készülő egyensúlyt. Most levonataiban gondolatainak röntgenfelvételeit láthatjuk. Itt a rétegek nem elfedik egymást, hanem átsejlenek egymáson, egy képen belül az akvarellszerű légies foltok a szén és a tus határozott rajzos vonásaival és a metszet arkaival együtt úgy tud létezni, hogy festői hatásuk egybentartja a részleteket. A nagy méretű festmények színtömbjeihez képest itt a részletelemek lépnek elő.
A jelen kiállításon Argosz és Keresztelő Szent János párhuzamba állítása lehet a művészi szerepkör attribútuma is, hiszen mind a ketten látnoki szerepben és drámai végkifejlettel egy magasabb értékrendet követnek."

Idézet dr. Deák Ferenc méltató beszédéből

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog