Megosztás
FaceBook  Twitter

Kis fekete 2022 - Divatszínház

 A Hagyományok Háza és a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszék együttműködése nyomán folytatódik a Kis fekete program. Részleteiről Czingel Szilvia, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője tájékoztatja az érdeklődőket.

 

 

A Kis fekete ötlete a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében született három évvel ezelőtt, s az ott dolgozó kézművesek kreativitását dicséri. Coco Chanel híres divatforradalmár ’kis fekete ruhája’ adta fel a leckét a szakembereknek: hogyan lehet modern ruhákat népi motívumokkal vonzóvá tenni az ’örök nő’ számára. Miként lehet olyan modelleket tervezni, amiken a magyar népművészet elemei megjelennek többek között kiegészítők, fülbevalók, pántok, táskák formájában. Gondolataikat egy pályázatban fogalmazták meg: az alkotások tükrözzék a mai divat ízlésvilágát, s a hagyományokat is őrizzék. A pályázat igen nagy sikert aratott, a sajtó is felkarolta, így a vezetők a folytatás mellett döntöttek.

Harmadik éve hirdetjük meg a versenyfelhívást eltérő tematika alapján. Idén a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, illetve az erdélyi Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményből válogattunk műtárgyakat, s kértük a pályázókat, hogy azok motívumait jelentessék meg a pályamunkában.

Felhívásunkra ismét nagyon sokan jelentkeztek, s a beérkezett művekből egy öttagú zsűri választotta ki a legjobbakat. A munkába idén bekapcsolódott a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszéke, s az együttműködés új színnel és ötletekkel gyarapította a kezdeményezést. Október 8-án egy divatszínházban láthatja a közönség a legjobb alkotásokat. A bemutatóra a magyar divat szakembereit, divatházak képviselőit várjuk, az esemény fővédnöke pedig Varga Erika, a Romani Design – a roma népviseletet a modern kor követelményeivel ötvöző divatmárka – egyik alapítója. Köszöntőt mond dr. Sándor Ildikó a Hagyományok Háza munkatársa, valamint Remete Kriszta a Metropolitan Egyetem docense. Zenél az Ephemere zenekar.

A bemutató koreográfiáját Nemes Szilvia, táncos-koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere készítette. Az eseményen hivatásos manökenek látványos showműsorban mutatják be a kollekciót, s a díjazottak az elismerő okleveleiket is ezen a délutánon vehetik át. A bemutató nyilvános.”

Csermák Zoltán 

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/kis-fekete-2022-divatszinhaz

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog