Apollón üzenete


llusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

 

Szerző: Végh Attila

Platón egyik legmegrázóbb művéből, a Szókratész védőbeszédéből értesülhetünk Khairephón esetéről. Ő Szókratész egyik gyerekkori barátja volt. Egyszer elment Delphoiba, és megkérdezte a Püthiát, vajon létezik-e Szókratésznél bölcsebb ember. Apollón erre azt felelte: nem létezik. Az örömtelinek tetsző válasz súlyos önvizsgálatra késztette Szókratészt.

Visszaállítják az áldozatok emlékművét

Szerző: Iochom István

Az Esztelneki Kulturális Egyesület vissza szeretné állítani a ferences temetőkertben azt az emlékkeresztet, amely az 1916 októberében háborús körülmények között eltűnt helybéliek emlékét idézte. Ennek érdekében gyűjtést szerveznek az esztelneki és kurtapataki lakosok körében.


Az esztelneki egykori emlékkereszt felső része. A szerző archív felvétele

„A mindenség működik tovább” – Fekete Vince költővel beszélgettünk


Fekete Vince Halálgyakorlatok című kötetében több gyásztörténet és figura van, akik a demencia más-más fázisában vannak. A szerző meg akarta élni őket, a sorsukat, a lényüket. Hogy ilyen módon szembesülhessen mindazzal, amivel ők szembesülnek. „A halál egyik legsunyibb formája, a felejtés ellen kellett tennem – értük – valamit.” Interjú.

Kutya egy hangszer

A dudálás hagyománya a Hajnaliban

 

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június utolsó teljes hetét a magyar dudálás vonószenében fennmaradt hagyományának szenteli.

 

Tiszták, hősök, szentek

Sokunk képes megfogalmazni néhány gondolatot arról, hogy ki volt első szent királyunk, élete és munkássága mennyiben járult hozzá a még ma is keresztény Magyarország fennállásához. Szent István király uralkodása meghatározó volt történelmünkben, talán a kereszténység elterjedését illetően a legjelentősebb. Számos alkalommal hallhatjuk azt az igaznak vélt állítást, miszerint minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll. István életében ki lehetett ez a női alak?

A keresztény hitvallás kerül veszélybe szerte Európában

 
 
Szerző:  Vágvölgyi Gergely
 
Az Egyesült Államokban elemi erővel fellángolt abortuszvitát övező keresztényellenes gyűlöletcunami, valamint a Päivi Räsänen volt finn belügyminisztert érő jogi vegzatúra árnyékában az európai keresztények egyre inkább attól tartanak, hogy politikai nyomásra háttérbe szorítják jogaikat, köztük a vallás- és véleményszabadsághoz fűződőket. Körképünk.

Alkategóriák

Alkategóriák

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog