A Szír helyzet (Fegyvernyugvásról egyeztek)


Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin sajtóértekezletre érkezik a moszkvában folytatott tárgyalásuk után 2020. március 5-én.
Fotó: Pavel Golovkin / MTI

 Ankara március 1-jén jelentette be, hogy Tavaszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított a szíriai kormányerők ellen az északnyugati Idlíb tartományban, amelyet Damaszkusz az orosz légierő segítségével akar visszaszerezni az ellenzéki fegyveresektől. A török offenzíva a szomszédos Aleppó tartományra is kiterjedt, ott egy katonai repülőteret "tett használhatatlanná" a hadsereg.


Idlíb a felkelők utolsó bástyája, a tartományt több dzsihadista szervezet, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek mondott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. Ankara az utóbbi hónapokban egyre inkább nehezményezte, hogy a szíriai kormányerők előrenyomulása következtében a korábbi demarkációs vonal mentén kialakított megfigyelőpontjaiban állomásozó katonái közül sok az ellenséges vonalak mögött rekedt, továbbá a heves összecsapások miatt csaknem egymillió civil menekült a török határ közelébe.
A januárban kihirdetett tűzszünetet követően februárban a szíriai kormánycsapatok már közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok többtucatnyi török és több száz szíriai katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt. Múlt csütörtökön egy idlíbi légicsapásban legkevesebb 36 török katona halt meg.
Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Moszkvába látogatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon a kialakult helyzetről. A felek egy több mint hatórás megbeszélés után bejelentették: pénteken 00 óra 01 perctől tűzszünet lép életbe a jelenlegi frontvonal mentén. A megállapodás egyebek mellett egy biztonsági folyosó létrehozásáról és közös őrjáratokról is rendelkezik.

2020.03..05. Éjféltől tűzszünet lép életbe a szíriai Idlíb tartományban - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön, miután több mint hatórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában.

A tűzszünetről Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök egy több mint hatórás tárgyalást követően állapodott meg március 5-én Moszkvában. Az idlíbi rendezésről 2018-ban Szocsiban elért memorandum kiegészítő jegyzőkönyvének elnevezett, a két ország védelmi minisztere, Szergej Sojgu és Hulusi Akar által aláírt egyezség értelmében a tűzszünet nyomán a felek egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén, amelyet március 15-től orosz-török közös őrjáratok felügyelnek majd.

Az úttól északra és délre 6-6 kilométerre kiterjedő folyosó konkrét paramétereit a két ország védelmi minisztériuma hét napon belül fogja meghatározni.

A kiegészítő jegyzőkönyv értelmében egyébként Idlíbben Törökország és Oroszország közösen fogja megsemmisíteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristaként elismert szervezeteket. A felek egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktust csakis maguknak a szíriaiaknak, politikai eszközökkel kell rendezniük, az ENSZ BT 2254-es határozatával összhangban. Egyetértés volt közöttük a dokumentum szerint Szíria szuverenitásának és területi épségének, valamint a humanitárius helyzet javításának és a menekültek hazatelepülésének kérdésében is.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy Szíria területén a terroristák ellen a szíriai fegyveres erőknek kell harcolniuk, valamint a szíriai kormánnyal törvényes alapon együttműködő "erőknek, országoknak és kontingenseknek".
Figyelmet érdemel, hogy a csütörtöki orosz-török csúcson a felek megmaradtak eredeti álláspontjuknál abban a kérdésben, hogy kit terhel a felelősség az idlíbi válságért. Putyin továbbra is a szíriai kormány ellen harcoló "terroristákat", Erdogan pedig a szíriai "rezsimet" hibáztatta a konfliktus kiéleződése miatt.

Idlíb a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen harcoló erők utolsó bástyája, korábban ide szállították át családostól azokat a fegyvereseket, akik a Szíria más területein elszenvedett katonai vereségek ellenére sem voltak hajlandóak tárgyalásba bocsátkozni a damaszkuszi kormánnyal. A tartományt több dzsihadista szervezet, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek mondott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Februárban a szíriai kormánycsapatok közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok többtucatnyi török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.

 
Szek-helyek az mti nyomán

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog