Kézdiszéki kulákok és deportáltak (könyvbemutató)

Iochom István huszadik kötetének  bemutatójára a  kézdivásárhelyi Vigadóban  október 10-én 18 órakor kerül sor. Az érdeklődők a harmadik hadiárva-találkozón is részt vehetnek, valamint a korabeli fotókból összeállított fotókiállítás is megtekinthető.

A kötet, amelyet az, olvasó a kezében tart huszonnégy kézdiszéki egykori kulák és deportált, illetve leszármazott vallomását, visszaemlékezését tartalmazza gazdag korabeli képanyaggal illusztrálva. Az oral history — az elbeszélt történelem — műfajába sorolható. A múlt esztendő novemberétől folyó év májusáig Felső-Háromszék tizenhárom településén kerestem még a ma is élő emlékezőket, a sötét korszakot átélt embereket, akik sokszor sírástól elcsukló hangon mesélték el szomorú
élettörténetüket. Sajnos, közel harminc évvel a kommunizmus bukása után azt tapasztaltam, hogy az emberek egy része még mindig félelemben él, többen visszautasítottak, vagy csak névtelenül lettek volna hajlandók nyilatkozni. Ugyanakkor engedélyt kértem és kaptam nagyméltóságú és főtisztelendő Tamás József püspök atyától, hogy átnézhessem a Kézdi főesperesi kerület római katolikus plébániáin őrzött História Domusokat, de sajnos nagyon kevés adatot találtam az 1949-1959-es időszakra vonatkozóan, amikor a kommunista terror miatt a plébánosok jó része nem mert írni a háztörténeti könyvbe. (Részlet a az előszóból.)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog