Lélekemelő témákkal várja hétvégén is a hallgatókat a Határok nélkül a Kossuth Rádió műsorán!


Novák Ferenc (Tata)

Szombaton egy temesvári irodalmi kör mutatkozik be — Partiumi színházi gyűjteményt tekinthet meg a közönség Nagyváradon— „Kézen fogva hatvan éve”, avagy Jubiláló párok a délvidéki Muzslyán — Szék bűvöletében — vendégünk Tata, azaz Novák Ferenc — valamint Táncháztalálkozó Zentán, Szent Mihály napján. Vasárnap, október 6-án a százhetven évvel ezelőtt kivégzett aradi vértanúkra emlékeznek.

 

Temesváron a múlt század kilencvenes éveinek elejéig működött a Franyó Zoltán nevét viselő irodalmi kör, a tollforgatók és az irodalomkedvelők fórumaként. Tamás Péter, a Várbástya Egyesület elnöke csaknem három évtizedes szünet után kezdeményezte, hogy indítsák újra az irodalmi kört. A csütörtöki első találkozó vendége Karácsonyi Zsolt költő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője. A teltházas rendezvény után Lehőcz László először a kezdeményező Tamás Pétert kérte mikrofon elé.
Muzslyán az a szokás, hogy közös ünnepre, fogadalmuk megerősítésére hívják meg az abban az évben jubiláló házaspárokat. A Szűz Mária Szent Neve templomban most ezüstlakodalmasokat, és egy gyémántlakodalmas párt köszöntöttek. Kónya-Kovács Otília szólaltatta meg az ünneplő párokat.
A Hagyományok Háza tematikus napok rendezvénysorozata, szeptember 28-án Szék gazdag kulturális értékeit, sokszínű táncéletét mutatta be. A családi programokat, a napközbeni Táncvásárt és a gasztronómiai bemutatót követően, Novák Ferenc „Tata” táncos-zenés előadása, utána pedig hajnalig tartó táncház várta az érdeklődőket.   Novák Ferenccel Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető beszélgetett. Még egy rendezvény a tánc világából: szeptember utolsó hétvégéjén rendezték meg Zentán a III. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom című programsorozatot. A Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös eseményén több mint félezer fellépő állt színpadra a közönség örömére. Ternovácz Fanni összeállítását hallhatják az eseményről.
Végezetül vasárnap az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlásának 170. évfordulójára emlékeznek Aradon. A tizenhárom mártír honvédtisztről való méltó megemlékezésre csak az 1867-es kiegyezés után kerülhetett sor. A 19. század második felében alakult, ma is működő Kölcsey Egyesület irányításával gyűjtés indult a forradalmi ereklyék felkutatására és megvásárlására. Végül az összegyűlt tárgyakat méltó helyen mutathatták be az 1893-ban megnyílt Ereklyemúzeumban. A román kommunista diktatúra az 1970-es években a raktárakba száműzte a relikviákat, de négy évvel ezelőtt az Arad Megyei Múzeumban ismét egy állandó kiállítást rendezhettek. A napokban az Aradi Magyar Napok keretében egy kamarakiállítással is bővült a közszemlére tett tárgyak gyűjteménye. Pataky Lehel Zsolt számol be a rendezvényről.
Adás: 2019.10.05-06. Határok nélkül, Kossuth Rádió (szombat és vasárnap) 18.01-18.30.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog