Szőttespályázat (Módosított jelentkezési határidő)

Megosztás
FaceBook  Twitter

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet idén huszonkettedik alkalommal hirdette meg Országos Szőttespályázatát. A kiírók az alkotásokat augusztus 26-áig várják. A kezdeményezést Illés Vanda, a Hagyományok Háza osztályvezetője foglalja össze.

Háromévenként hirdetjük meg a Heveshez köthető, de napjainkra országossá, s Kárpát-medencei szintűvé fejlődött pályázatunkat. Fontosnak tartjuk, hogy más pályázatunkhoz hasonlóan e kezdeményezést se a fővároshoz, hanem egy nagy múltú, hagyományápoló központokhoz kössük. Pályázni olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal lehet, amelyek a Kárpát-medencei népiszőtteshagyományt tekintik forrásnak.

A vírushelyzet miatt a határidő meghosszabbítása mellett döntöttünk, s a díjátadót, s az ahhoz kapcsolódó konferenciát is egy későbbi időpontra, október 2-ára tervezzük. E jeles eseményre is az ország minden részéről, s a határon túlról is várunk érdeklődőket. A szimpózium – a visszajelzések alapján – mindenki számára hasznos, hiszen a zsűritagok részletesen elemzik a pályamunkákat, s indokolják is döntésüket.

A külhoni magyar mesterek is rendszeres és visszatérő résztvevői a szőttespályázatnak, különösen Erdélyből és Délvidékről érkeznek alkotások. Az anyaországból a nádudvariakat említhetem, kézműveseik kimagasló darabjaikkal emelik évről-évre a verseny, s a konferencia színvonalát.

A beküldők legnagyobb része inkább a vászonszövést helyezi előtérbe. Viszont, a határon túlról az elmúlt évben nagyon igényes gyapjúszőttes érkezett, amely méltán érdemelt díjat is. A darab híven követi a hagyományokat, de jól beilleszthető a kortárs lakáskultúrába is. Szerencsés, hogy az ilyen jellegű szőnyegek is divatba jöttek, így e textilhagyományok a 21. században is töretlenül élhetnek tovább”

 Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/3900

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog