Ajánló

Ifjú ékszerészek

Július 10-éig meghosszabbították a Ékszerkészítők Tehetséggondozó Táborába való jelentkezést

A Hagyományok Háza hetedik alkalommal szervezi meg az Országos Fiatal Népi Ékszerkészítők Tehetséggondozó Táborát a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a találkozó által már közel száz fiatal tehetség juthatott táborozási lehetőséghez. Idén Tápiószentmártonon, augusztus 10-14. között rendezik a programot. Jelentkezőket az egész Kárpát-medencéből várnak.

Szőttespályázat (Módosított jelentkezési határidő)

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet idén huszonkettedik alkalommal hirdette meg Országos Szőttespályázatát. A kiírók az alkotásokat augusztus 26-áig várják. A kezdeményezést Illés Vanda, a Hagyományok Háza osztályvezetője foglalja össze.

Virtuális nyílt napok a kolozsvári Sapientián

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara online nyitja meg kapuit a középiskolások előtt, hogy első kézből kaphassanak információkat a különböző szakokról. Május 4–8. között a Facebookon szerveznek virtuális nyílt napokat, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek az intézménnyel, néhány oktatójával, szakkínálatával, projektjeivel, sőt a szervezők ígérete szerint még az épülettel is.

Több leszel, ha alkotsz

A Hagyományok Háza pályázata

A Hagyományok Háza Most van időm alkotni! címmel hirdet népi kézművesek számára pályázatot. A kezdeményezésről Péter Szidónia, az Intézmény kézműves osztályának vezetője ad bővebb tájékoztatást.

A mesterségek házhoz jönnek

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2020. április 23-án (csütörtökön) 20 órától az intézmény (Kovászna Megyei Művelődési Központ) Facebook oldalán vetíti Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember Kerekesek című néprajzi dokumentumfilmjét, amelynek főszereplője Gál József, Zabola utolsó aktív kerekes mestere. A filmben szereplő Bende Tibor kovács is az utolsók közt van a községben, aki még fel tud vasalni egy fából készült szekérkereket.

Bodonkúti vekkeróra

A Kossuth Rádió kora reggeli műsora Kalotaszegről

 A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora az április 20-ai héten Bodonkútat mutatja be. Az összeállításban kalotaszegi vonósbandák muzsikálnak.
 A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora a jövő héten a kalotaszegi Bodonkútra látogat. A település Kolozsvártól tizenöt kilométerre északnyugatra található. A Diós falujával egybeépült Bodonkút neve népi elnevezést takar: az Erdélyben mai napig használatos „bodonkút” szó, fatönkökkel bélelt forrást vagy kutat jelöl.

Gyökér adja fáját, fája adja ágát (Fábián Éva koncertje mestereivel és tanítványaival)

A Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozatának következő vendége Fábián Éva. A neves énekes a március 7-ei előadásával a nagy elődök emléke előtt tiszteleg, s természetesen a tanítványait is színpadra szólítja.

 

Mesélnek Hencidától Boncidáig (Indul a Kárpát-medencei népmesemondó verseny felnőtteknek)

2020-ban is folytatódik a Hagyományok Háza népmesemondó versenye. Ezúttal Székesfehérváron, Jászberényben és Tatabányán mérik össze tudásukat a határokon és generációkon átívelő élőszavas népmesemondó verseny résztvevői az egész Kárpát-medencéből.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog