Kézdivásárhely: Új épülettel bővül a Református Kollégium

Javában zajlanak a munkálatok a kézdivásárhelyi Református Kollégium udvarán, ahol egy tornaterem épülettömbje készül, az öltözőkön kívül három osztályteremmel. Farkas Ferenc iskolaigazgató elmondása szerint régi vágyuk teljesül, hiszen ideköltözésük óta nagyon szerették volna, hogy legyen saját sporttermük. Ennek az igényüknek adtak hangot, amikor Kató Béla püspök segítségét, támogatását kérték egy új tornaterem megvalósítása céljából.


A szerző felvétele

Az épületegyüttes, az oktatási és sportközpont tervezése két esztendővel ezelőtt kezdődött, az egész beruházás az Erdélyi Református Egyházkerület égisze alatt, a magyar kormány anyagi támogatásával zajlik.

Folytatás: ITT Háromszék napilap

Gyepár-tető: A pozsonyi csatára emlékeztek

A Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet (KISZ) lemhényi civilekkel együttműködve, Miklós Barna erdész irányításával és a Communitas Alapítvány támogatásával rendezvénysorozatot szervezett a 907. évi pozsonyi csata emlékére július 4-én, vasárnap a Lemhény fölötti Gyepár-tetőn.


Kiss Erika felvétele
A megemlékezésen az egyesület tagjai mellett nagy számban vettek részt lemhényi, berecki és kézdivásárhelyi civilek, valamint nyujtódi és kézdivásárhelyi lovasok, Ugron Attila, illetve Pál Olivér hagyományőrző huszár hadnagy vezetésével. A rendezvényt Birtalan Sándor polgármester, László Antal alpolgármester Csíkszentmár­tonból, Szántó László polgármester Csíkkozmásról, valamint a csíkszentmártoni Tuzson János Fúvószenekar is megtisztelte jelenlétével.

A cikk itt olvasható: Háromszék.ro

Benépesül a kaszárnya is

 

Több fronton zajlik munkálat Kézdivásárhelyen, hőenergetikai szempontból megújul több oktatási intézmény, ugyanakkor a város egyik ikonikus ingatlanja, az egykori Székely Katonanevelde  főjavításához is hozzálátnak. Bokor Tibor polgármesterrel beszélgettünk.

Annyi a munkafront, hogy a város önrésze nem elegendő, így hitelvonalat nyit Kézdivásárhely, hogy a munkálatok önrészét finanszírozni tudja. Ez egy szükséges lépés – magyarázta beszélgetésünk során Bokor Tibor, aki szerint két bank jelentkezett, s bár nincs a bizottságban, de kíváncsi volt, hogy mekkora a különbség. Jókora: az egyik pénzügyi intézet 1.2, a másik 2.5 százalék körüli kamatokkal jelentkezett, a józan ész az diktálja, hogy az olcsóbbik verziót fogadja el a kiértékelő bizottság, persze az ajánlatok elemzését követően, mert köztudott, hogy az „ördög” az apró betűs részben rejlik.

A pénz kell, hiszen rengeteg munkálat van megkezdve, és annál is több beütemezve a városban. 

A folytatás itt olvasható: hirmondo.ro

Tizennégy templomot újítanak fel Háromszéken


Kerekes László, Soltész Miklós és Kovács Péter

A magyar kormány 135 millió forinttal támogatja a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébániatemplomot egy új plébánia és közösségi ház megvalósítása érdekében – jelentette be Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Háromszéken tizennégy templomot újítanak fel.

A háromszéki látogatásán tartózkodó Soltész előbb a kommandói tábornál tartott helyszíni szemlét, majd a Boldog Özséb-templomnál sajtótájékoztatót. Mint mondta, a magyar kormány segítségével a templomfelújítási program részeként tizenkét háromszéki településen tizennégy egyházi épület, főleg templom újul meg.

„Az a munka, amit az érsek és püspök atya elkezdett az elmúlt esztendőben, és amelynek a gyümölcseit már sok tekintetben tapasztaljuk, azok mind a magyarság, mind pedig a kereszténység megmaradását fogják szolgálni” – mondta. Kerekes László segédpüspök elmondása szerint nagyon hálásak a magyar kormánynak, és megköszönik a tőlük kapott támogatást, egyetértenek azzal az elképzeléssel, hogy szükség van olyan helyekre, amelyek a közösség megmaradásához hozzájárulnak.

Folytatás IDE kattintva: Háromszék napilap

Kézdivásárhely: Építik a tejüzemet az ipari parkban

Halad az építkezés az egyes számú ipari parkban, körvonalazódik a majdani tejüzem. Az új ipari létesítmény ősztől kezdi meg a tevékenységet a céhes városban.
Jelentős munkálat zajlik az egykori IFET területén levő ipari park egyik csarnokában, a kivitelezéssel megbízott cég dolgozik a majdani tejüzem létrehozásán. A csarnokban több vezeték van felszerelve, látható egy hatalmas tartály, ugyanakkor két új épület is körvonalazódik. Egyik a raktározást és rakodást fogja szolgálni, a másik az épület hőellátásáért felelős kazánházat fogadja be.

A tejüzem felszerelésének egy része pár hete érkezett meg, a következő szállítmányt a hónap végén várják Olaszországból.

A tejes cikk ITT olvasható: hirmondo.ro

Gelencei tervek

Tavasszal több mellékutca leaszfaltozása is elkezdődött a faluban, s hamarosan befejeződnek a kultúrotthon munkálatai is. Ezeket és egyéb, a közeljövőben várható terveket ismertette Gelence polgármestere, Ilyés Botond.
Március végén 3,8 kilométernyi útszakasz burkolása kezdődött meg Gelencén. Leaszfaltozzák az alszegi utcákat, a pékség utcáját, az iskola mögötti útszakaszt, valamint az óvoda mögötti utcát teljes egészében. Továbbá a templom melletti szakaszt is egészen a sportcsarnok mögötti út egy részéig. Ugyanakkor felújítják a sportpálya és focipálya melletti utca egy szakaszát is. Az aszfaltozás mellett kiépítik a vízelvezetést is, valamint a járdákat, egyes helyeken pedig sétányokat, zöldövezeteket alakítanak ki.

Teljes cikk itt olvasgató: hirmondo.ro

Szent László-szobrot avattak

Tegnap dél­előtt tartották a Szent László király nevét viselő római katolikus templom búcsúját Nyujtódon.


Fotó: Facebook / Profi Rádió

Az ünnepi szentmisén a környező papság részvételével, valamint Kerekes László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökének homíliája által ünnepeltek a nagy számban megjelent hívek, helybeliek és innen elszármazottak, akik a búcsúra hazalátogattak szülőfalujukba.

Teljes cikk ITT olvasható: Haáromszék

Kézdivásárhely: Új, ideiglenes igazgató az ipari parkoknál

Szerző: Iochom István

Háromszék

Fejér ÁronA tegnapi kézdivásárhelyi soros tanácsülés napirendjén tizenegy határozattervezet szerepelt. Az önkormányzati képviselők többek között elfogadták azt a határozattervezet, amelyikben a saját kérésére május 31-i hatállyal felmentették tisztségéből Szöllősi Tamást, a két ipari parkot működtető kft. vezérigazgatóját, aki a jövő héttől kezdődően Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes bukaresti kabinettjében fog dolgozni. Az Ipari Parkok Kft. vezetőtanácsának május 2-i kérésére a tulajdonos, Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala ideiglenesen négy hónapra – maximum két hónapos hosszabbítási lehetőséggel – az 1984-ben született Fejér Áron helybeli közgazdászt nevezte ki az Ipari Parkok Kft. vezérigazgatójának, addig, amíg a tulajdonos nem szervezi meg a tisztség betöltéséhez szükséges versenyvizsgát.

(a szerző felvétele)

Kézdivásárhely: Szerelik a piac tetőszerkezetét

Körvonalat öltött a kézdivásárhelyi piac új tetőszerkezete. A Conico Rt. ugyanis összeszerelte azokat az elemeket, amelyek a fedett építmény tetejét tartják.
Április végén számoltunk be arról, hogy megérkeztek Kézdivásárhelyre a felújítás alatt álló zöldségpiac tetőelemei, és azt írtuk, hogy a préselt fából készült gerendák vélhetően két hónap múlva kerülnek a helyükre. Ez most is folyamatban van, több erőgép és munkás helyezi a tartógerendákra a meglehetősen nehéz faelemeket.

Bővebben: hirmondó.ro

Évzáró a minoritában

Mostanra az udvart is leaszfaltozták a kantai minorita rendházban, ahol az utolsó simításokat végzi a kivitelezéssel megbízott sepsiszentgyörgyi építőcég. Szombaton kisebb ünnepség lesz a patinás épületben – évzáróval, nyílt nappal és rövid koncerttel egybekötve: 13 órakor a Bojtorján dalai csendülnek fel.

Bővebben: hirmondo.ro

Székely terroristák: Várnia kell Szőcs Zoltánnak


Szőcs Zoltán és Beke István a csíkszeredai börtönben. Bartos Lóránt archív felvétele

A Brassói Bíróság kedden tűzte napirendre Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséri kérését, de az alapfokú döntés kihirdetésére nem került sor, június 10-én, csütörtökön hozzák nyilvánosságra azt bírósági írnokon keresztül.A feketehalmi börtönbizottság az eddig letöltött börtönéveket és jó magaviseletüket figyelembe véve előző hónapban negyedszer tárgyalta és hagyta jóvá Beke István és Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezési kérelmét.

Bővebben: Háromszék

Jóváhagyta szerdán június 9-én  a Brassói Bíróság Beke István feltételes szabadlábra helyezési kérését – az ítélet azonban nem jogerős, az ügyészség három napon belül megfellebbezheti a döntést.

  • Beke István 2015. június 4-én a Trianon-gyásznapon a világháborús emlékmű előtt. A szerző archív felvétele
    Beke István 2015. június 4-én a Trianon-gyásznapon a világháborús emlékmű előtt. A szerző archív felvétele

Bővebben: Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog