Benedek Elek-emléktáblát avattak Torján


Tamás Sándor, Beke Boróka és Éltes Barna leleplezik az emléktáblát . A szerő felvétele

A Benedek Elek emlékének szentelt rendezvénysorozat szombat délután Torján, annak karatnai falurészén kezdődött, ahol a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja és Kovászna Megye Tanácsa fehér márvány emléktáblát helyezett el a Karatnai Református Egyházközség parókiájának homlokzatán. Ezzel nemcsak az egykoron itt nyaraló Benedek Eleknek, hanem anyai nagybátyának, Benedek Ignác (1826–1892) református lelkésznek is emléket állítottak.

A rendezvényt nagyszámú helybeli, futásfalvi és máshonnan érkezett érdeklődő jelenlétében Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója nyitotta meg és mondotta el, nagy öröm számukra, hogy a Benedek Elek-emlékév keretében Erdély-szerte események zajlanak, sok intézmény összefogott, és sokrétű programot állított össze. Szebeni Zsuzsa köszönetét fejezte ki Éltes Barna szobrászművésznek, az emléktábla készítőjének, valamint a megyei tanácsnak és Magyarország külügyminisztériumának, azért, hogy támogatták a karatnai emlékhely méltó megjelölését. Daragus Attila, Torja polgármestere köszöntőjében szólt arról is, nagyon kevesen tudták, hogy Benedek Elek több alkalommal is Karatnán nyaralt. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke felolvasott egy rövid, Karatnára vonatkozó részletet Benedek Elek Édes anyaföldem című kötetéből, amiből az derült ki, hogy az itt töltött nyarak meghatározóak voltak számára, a fiatal Benedek Eleknek valóságos kincsesbánya volt a nagy műveltségű pap könyvtára. A nagy mesemondó, Elek apó hitt abban, hogy a következő nemzedékben el kell ültetni a szülőföld szeretetét, a népmesék évezredes tudását, az erkölcsi tartást, a munka becsületét, mert akkor tud megmaradni, fennmaradni Székelyföld, Erdély – fogalmazott a megyei önkormányzat vezetője.

Az emléktábla-avatáson Beke Boróka karatnai református lelkész a bibliai Jákob vándorlástörténete kapcsán kiemelte: jó rácsodálkozni arra, hogy Karatnán is történhettek rendkívüli dolgok. „A házfalon elhelyezett kő fog emlékeztetni bennünket arra, amire büszkék lehetünk, ami a sajátunk. Adja Isten, hogy olyan jövendőnk legyen, amelyben büszkék tudunk lenni, hogy közülünk is kerüljenek ki olyanok, akikre a későbbi karatnaiak büszkék lesznek” – hangsúlyozta a karatnai lelkipásztor.

A rendezvényen Benedek Elek Rókáné komasága című meséjét Bedő Bíborka torjai diáklány, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző tizenegyedikes tanulója mondta el. Az emléktáblát Beke Boróka tiszteletes asszony és Éltes Barna szobrászművész leplezte le, majd az áldás elhangzását követően a jelenlevők megkoszorúzták az emlékjelt.

Iochom István

 

Háromszek

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog